Zamanını Aşan Medeniyet Özbekistan Projesi – Özbekistan

ZAMANINI AŞAN MEDENİYET: ÖZBEKİSTAN PROJESİ – ÖZBEKİSTAN

Türkiye’den Özbekistan’a ortak medeniyetimize bir yolculuk başlatan İnsan ve Medeniyet Hareketi, T.C. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Taşkent’te “Zamanını Aşan Medeniyet: Özbekistan Sergi ve Paneli”ni gerçekleştirdi.

Geçmişinden aldığı birikim ve tecrübeyle geleceğin dünyasını inşa etmek hedefiyle faaliyet gösteren İnsan ve Medeniyet Hareketi (İMH), nitelikli çalışmalara imza atmaya devam ediyor.

İnsan ve Medeniyet Hareketi Sanat Birimi‘nin T.C. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Kültür Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, TİKA ve THY’nın destekleri, İstanbul ve Marmara Üniversitesi işbirliği ile düzenlediği, “Zamanını Aşan Medeniyet: Özbekistan Sergi ve Paneli” 20 – 28 Eylül 2019 tarihlerinde Taşkent’te Art Gallery of Uzbekistan’da yapıldı.

Zamanını Aşan Medeniyet: Özbekistan Projesi açılış törenine;
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin Taşkent Büyükelçisi Mehmet Süreyya Er, TİKA Taşkent Koordinatörü Ali İhsan Çağlar, İnsan ve Medeniyet Hareketi Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Özden, İnsan ve Medeniyet Hareketi Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Akça, Zamanını Aşan Medeniyet Özbekistan Proje Koordinatörü Meryem Güney, Özbekistan İslam Medeniyeti Merkezi Başkanı Şoazim Minavvarov, Özbekistan Devlet Sanat ve Kültür Basın Enstitüsü Sekreteri Dostonbek Rahmatullaev, dost ve kardeş Özbekistan Cumhuriyeti’nin birçok kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, uluslararası kurum ve kuruluşların temsilcileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve basın mensupları katıldı.

Zamanını Aşan Medeniyet: Özbekistan Sergisi ve Paneli Özbekistan basınında geniş yer buldu.

52 ÖZGÜN ESER SERGİLENDİ

Sergide; İpek Yolu’nun zenginleştirdiği asırlık birikim, birbirinden kıymetli isimlerin emeği ile yeniden hayat buldu. 28 Türk ve Özbek sanatkârın projeye özel hazırladığı 52 özgün eser 20 – 28  Eylül 2019 tarihleri arasında Taşkent’te bulunan Art Gallery of Uzbekistan’da sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

Sergide yer alan sanat branşları ve sanatkarları şöyle;
Hüsn-i Hat: Hasan Çelebi, Hüseyin Gündüz, Gürkan Pehlivan, Faruk Dinçer Eratlı,
Tezhib: Mamure Öz, Nilüfer Kurfeyz, Faruk Taşkale, Münevver Üçer, Mustafa Çelebi, Selim Sağlam,
Katı’: Meryem Güney,
Ebru: Hikmet Barutçugil, Mahmut Peşteli,
Minyatür: Gülçin Anmaç, Cihangir Aşhurov, Kamol Mirzaev, Betül Bilgin,
Kalem İşi: Semih İrteş, Kaya Üçer, Davron Fattokhov, Kamoliddin Abdullaev,
Cilt: İslam Seçen,
Çini: Güvenç Güven, Nursen Güven,
Ahşap Oyma: Hüsamettin Yivlik, Abdimajit Abdurakhmonov, Tokhir Gaziev.

ORTAK MEDENİYETİMİZİN İZLERİ VE GELECEĞİ MASAYA YATIRILDI

20 Eylül 2019 Cuma günü gerçekleşen panelde Türkiye – Özbekistan arasındaki ortaklıklar ele alındı. Türkiye ve Özbekistan’dan çok kıymetli akademisyenlerin katılımıyla; Prof. Dr. İlyas Kemaloğlu’nun moderatörlüğünde gerçekleşen programda;
Doç. Dr. Muhammed Bilal Çelik (Sakarya Üniversitesi) “Özbekistan ve Anadolu Coğrafyaları Arasındaki Tarihî ve Kültürel İlişkiler”,
Doç. Dr. Şerzadhan Mahmudov “Osmanlı-Türkistan İlişkileri”,
Prof. Dr. Azamcan Rahmanov (Özbekistan Milli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü) “Özbekistan – Türkiye Siyasi ve Ekonomik Münasebetleri”
Prof. Dr. İlyas Kemaloğlu (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi) “Türkiye – Özbekistan İlişkilerine Türkiye’den Bakış” konularını masaya yatırdı.

USTALAR VE ÖĞRENCİLER WORKSHOPTA BULUŞTU

21 Eylül 2019 Cumartesi günü yapılan workshop ile sergide eserleri sergilenen usta isimler, katı’, ebru, minyatür, kalemişi ve ahşap oyma sanatının inceliklerini meraklıları ile paylaştı. Geniş katılımla gerçekleşen workshop hem sanatkarlar hem de sanat meraklıları oldukça renkli görüntülere sahne oldu.

TÜRK-ÖZBEK İLİŞKİLERİ DAHA DA GÜÇLENECEK

Proje Koordinatörü Meryem Güney, “Zamanını Aşan Medeniyet Özbekistan Sergi ve Paneli” ile Türkiye ile Özbekistan arasında gelişmekte olan çok yönlü işbirliğine katkıda bulunmak istediklerini söyledi.

Güney, iki ülkenin kadim bağlarının farkına varılmasını ve birbirlerine yakınlaştırılmasını amaçladıklarının altını çizerek, Özbekistan Cumhuriyeti ve kardeş Özbek halkının tarihi ve kültürünü geniş kitlelere tanıtmak, iki ülke dostluğuna katkıda bulunmak istiyoruz.” dedi.

İLKİ İSTANBUL’DA YAPILMIŞTI

Zamanını Aşan Medeniyet Özbekistan projesinin sergi ve sempozyumdan oluşan ilk etabı 14 Haziran – 7 Temmuz tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirildi.

Açılış programına Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat OKTAY, Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Serdar ÇAM, Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol ÖZVAR, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut AK, Özbekistan İstanbul Başkonsolosu Alisher BOTİROV, Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal ERDOĞAN, belediye başkanları, bürokratlar, sanatçılar, akademisyenler ve sanat severlerin katıldığı program basında da geniş yer buldu.